W związku z awarią kolektora ściekowego w Warszawie i pojawiającymi się w przestrzeni publicznej wypowiedziami dotyczącymi wystąpienia realnego zagrożenia katastrofą ekologiczną w środowisku, Izba Gospodarcza „Wodociągi Polskie” jako reprezentant branży wod.-kan. przedstawia swoje stanowisko.

Według informacji przedstawionej przez stołeczny Ratusz i Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Warszawie do Wisły zrzucane są ścieki w ilości ok. 3 m3/s,  co w zestawieniu z bieżącym przepływem wody w Wiśle stanowi ok. 1 % w ogólnej ilości wody wiślanej. Są to w zdecydowanej części ścieki komunalne, pochodzące przede wszystkim z gospodarstw domowych. Zawierają więc substancje biodegradowalne, które wraz z biegiem rzeki będą się w sposób naturalny oczyszczały.

W ocenie Izby taka ilość ścieków nie stanowi zagrożenia dla ujęć wody zlokalizowanych poniżej Warszawy, tym bardziej, iż ujęcia te przez lata były narażone na zanieczyszczenia tego rodzaju wprowadzone do rzeki i dostosowane do ich redukcji przed pełnym uruchomieniem oczyszczalni „Czajka” w Warszawie. Jednoznacznie należy stwierdzić, iż nie ma żadnych podstaw do ogłaszania katastrofy ekologicznej.

Infrastruktura wodociągowo - kanalizacyjna jest bardzo rozbudowana, często skomplikowana i jak w każdym systemie może ulec technicznej awarii. Awarie się zdarzają i będą się zdarzać. Najważniejszą kwestią jest umiejętność mitygacji, ograniczania ryzyka i skutków awarii.  Zarządzanie kryzysowe jest częścią każdego miasta. Branża, a MPWiK w m. st. Warszawie S.A. w szczególności, ma doskonałych ekspertów, pracowników i współpracujących naukowców, którzy powinni być autorytetem także dla samorządowców i polityków.

Należy mieć na uwadze, iż przed uregulowaniem gospodarki wodno - ściekowej w Polsce większość miast położonych wzdłuż Wisły i jej dopływów dokonywała zrzutu ścieków surowych wprost do rzek. Tak było przez dziesiątki lat, dlatego aktualna sytuacji nie stanowi zagrożenia ekologicznego.  Przedsiębiorstwa wodociągowo – kanalizacyjne w dniu dzisiejszym dysponują zaawansowaną technologią w zakresie uzdatniania wody stąd też nie istnieje ryzyko zagrożenia dostaw wody dla odbiorców.

Apelujemy, by nie wzbudzać atmosfery niepokoju u konsumentów wody, którzy nie są i nie muszą być ekspertami w tej dziedzinie. Mówienie o katastrofie ekologicznej czy możliwości zatrucia wody w kranie jest niepotrzebnym podsycaniem atmosfery zagrożenia.

Wierzymy, że doskonali specjaliści z MPWiK w m. st. Warszawie S.A. poradzą sobie z problemem, ale pozwólmy im działać bez zbędnych emocji i w zaufaniu do ich profesjonalizmu.

Stanowisko Izby do pobrania jako dokument

Prezes IGWP

Dorota Jakuta