Szanowni Członkowie Izby Gospodarczej ,,Wodociągi Polskie’’,

poniżej prezentujemy pismo – stanowisko, skierowane w imieniu Izby Gospodarczej ,,Wodociągi Polskie’’, do Pana Mateusza Morawieckiego Prezesa Rady Ministrów, w zakresie procedowanych zmian legislacyjnych dotyczących rozwiązań osłonowych cen energii elektrycznej.
W przedmiotowym stanowisku Izba podkreśliła negatywne skutki dla branży, wynikające z projektu, m.in. zawężanie przez projektodawcę podmiotów objętych systemem rekompensat, co w sposób zasadniczy odbiega od wcześniej deklarowanego systemu wsparcia, a na który branża wodociągowo-kanalizacyjna bardzo liczyła.
Izba podkreśliła także, że przedsiębiorstwa wod-kan, w zależności od ich wielkości podlegać będą, w myśl projektu niejednolitemu systemowi wsparcia, pomimo spójnego charakteru prowadzonej działalności na rzecz realizacji ustawowych obowiązków gmin w zakresie zaopatrzenia w wodę i odbioru ścieków, w konsekwencji czego nastąpi nieoczekiwane pogorszenie warunków prowadzonej działalności.

Treść pisma z dnia 10.12.2018

Treść pisma  z dnia 18.06.2019